Csörögefánk
2013.08.27. 10:01, matsuket
Szép, borús napot mindenkinek! :) Most egy pofon egyszerű és finom receptet hoztam nektek. A csörögefánkot és a szalagos fánkot általában farsangkor szokás sütni, de ezzel most nem foglalkoztam. Nagyon finom lett, mondjuk én nemigazán szeretem a lekvárt, ezért azt mellőztem így csak porcukrozva ettem. Itt is a leírás:
HOZZÁVALÓK
A fánkhoz:
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 150 ml tejföl (20%-os)
- 2 g porcukor
- 50 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
A sütéshez:
- étolaj
A díszítéshez:
- 150 g porcukor
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk rádlival, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
Most ennyit akartam, később még jelentkezem. További szép napot nektek! :)